Jak przyrządzić filety rybne bez panierki

Baza wyszukanych fraz

Jestem wiec zyje....

Temat: Co robicie na obiad III
Dot.: Co robicie na obiad III
  Cytat:
Napisane przez MMae (Wiadomość 8833108) A zdradziłabyś jak go robisz? :dziekuje-kwiatek:

Ostatnio staram się byśmy jedli więcej ryb, ale niestety średnio mam pomysł jak je robić. Więc najczęściej kupuje filety z pangi lub mintaja, obsypuję przyprawą do ryb i albo smażę w panierce albo gotuję na parze. Alternatywą są dla mnie też "pomysły na" na dania rybne. Ale fajnie by było w końcu jakoś inaczej i ciekawiej coś rybnego zrobić...
:o Mój filecik był bez rewelacji przyrządzony, jedynie obsypany ziołami (oregano, bazylia, papryka czerwona i natka pietruszki) to zawinięte w foli aluminiowej i w piekarniku jakieś 20-25 min:-p
Ja tez nie mam za bardzo pomysłu na rybę, kiedyś zapiekałam pangę lub dorsza w warzywach (marchewka, pietruszka, kukurydza, pomidory brokuły, lub gotowe warzywa na patelnie, warstwowo ukaldałam z ryba w naczyniu żaroodpornym, posypywałam przyprawami i zapiekałam.
Źródło: wizaz.pl/forum/showthread.php?t=259299



Temat: Kulinarne Tricki
Oto co znalazłam dzis w necie,wlasnie probuje sposobu na zabicie zapachu ryby smazone
  Mleko poprawia smak mrożonek...
Zamrożone ryby i mięso rozmrażaj , wkładając je do naczynia z mlekiem . Likwiduje ono charakterystyczny posmak mrożonek .
Śledzie przed smażeniem do octu...
Około pół godz przed smażeniem włóż świeże śledzie do wody z octem ( wlej 2 łyżki octu na litr wody ) . Dzięki temu przy smażeniu ryby nie będą się rozpadały . Smak octu po usmażeniu jest niewyczuwalny .
Zapach po smażeniu ryb...
Po przyrządzaniu dania z ryb , w mieszkaniu nie będzie unosił się przykry zapach , jeśli na pustą patelnię wlejesz trochę octu i go podgrzejesz . Zapach octu zabije zapach ryb .
Morskie ryby namocz w mleku...
Jeśli drażni cię zapach smażonej morskiej ryby , wcześniej namocz ją w mleku z dodatkiem ziela angielskiego . Przykry zapach zniknie , a mięso będzie miało wyborny smak .
Aby tłuszcz nie pryskał z patelni...
W trakcie smażenia ryb , tłuszcz często niebezpiecznie pryska . Aby temu zapobiec , posyp patelnie szczyptą soli . Możesz także dodać do panierki odrobinę mąki ziemniaczanej .
Nacięcia dodają chrupkości...
Ryba będzie bardziej chrupiąca , gdy płaty skóry natniesz płyciutko nożem i dopiero po tym obtoczysz filety w panierce . Aromatu doda potrawie szczypta ziół ( tymianek , cząber , koperek ) wsypanych do panierki .
Świeża ryba tonie...
Świeżą rybę rozpoznasz po lśniącej skórze , przejrzystych , wypukłych oczach i różowych skrzelach . Świeżość ryby możesz także sprawdzić w inny sposób : włożona do wody , opadnie na dno naczynia . Gdy natomiast ryba utrzymuje się na powierzchni , to znak , że już nie nadaje się do spożycia .
Zupa zawsze z kilku gatunków...
Najsmaczniejsze zupy rybne ugotujesz wówczas , gdy przyrządzisz je z kilku gatunków ryb , np . pstrągów , okoni , sandaczy itp . Możesz nawet połączyć ryby morskie ze słodkowodnymi , np . płocie z morszczukiem .
Gdy pieczesz rybę w folii...
Jeśli zamierzasz upiec rybę w folii aluminiowej , pamiętaj , że błyszcząca strona folii powinna być ułożona do wewnątrz . Błyszcząca strona folii odbija ciepło , co przedłuża czas pieczenia . Możesz też folię przed pieczeniem ryby posmarować masłem lub odrobiną oleju .
Szczaw rozpuści małe ości...
Gdy gotujesz zupę z ryb o drobnych ościach , dodaj do wody 1-2 liście szczawiu . Kwas szczawiowy po prostu rozpuści maleńkie ości .
Utleniona woda usuwa zapach ryby...
Kiedy ręce " przeszły zapachem " ryby , umyj je w osolonej wodzie lub w wodnym roztworze wody utlenionej ( łyżeczka wody utlenionej na szklankę wody ) . Można też wetrzeć w ręce odrobinę mielonej gorczycy i spłukać .
Słone śledzie namocz w mleku...
Zbyt słone śledzie najpierw namocz na kilka godzin w wodzie ( zmieniaj wodę w trakcie moczenia ) . Potem umyj śledzie i zalej je jeszcze na 1-2 godz . mlekiem . Usuniesz z ryb nadmiar soli , a mięso będzie białe .
Sprawianie ryby...
Gdy sprawiasz świeżą rybę , najpierw obetnij płetwy grzbietowe i brzuszne . Następnie , przytrzymując rybę przez ściereczkę , oskrob ją skrobakiem lub grzbietem noża , od ogona w kierunku głowy . Przetnij brzuch , od miejsca tuż za ogonem aż do samej głowy , i usuń wnętrzności . Na koniec odetnij głowę ryby .
Piwo do filetów rybnych...
Filety rybne najczęściej obtaczasz w mące lub bułce tartej . Spróbuj jednak usmażyć je bez panierki . Ryby zanurz w piwie i wrzuć na rozgrzany olej . Będą smaczne i kruche .
Węgorz lubi sól...
Skóra węgorza jest bardzo śliska i dlatego trudno ją zdjąć . Przed sprawianiem ryby posyp ją więc grubą warstwą soli .
Marynata do ryb z grilla...
Aromatyczna marynata wzbogaci smak grillowanej ryby . Możesz ją przygotować z 2/3 filiżanki oliwy , soku z cytryny , 2 łyżeczek suszonego tymianku ( lub innych ziół ) , 2 ząbków czosnku oraz szczypty soli i pieprzu .
Przykry zapach podczas smażenia...
Aby podczas smażenia ryby nie unosił się w domu przykry zapach , wrzuć do oleju kawałki surowego ziemniaka . Silny zapach gotowanego dorsza czy flądry możesz zneutralizować dodając do wywaru 4-8 łyżek soku z kiszonych ogórków . Innym sposobem jest dodanie do wywaru z ryb szczypty mielonego imbiru .
Źródło: forum.dziecko-info.com/showthread.php?t=166473



Form:

Tematy

Jestem wiec zyje....
Republika.pl Portal Spoecznoci Internetowych


 




Przykro nam, strona o podanym adresie nie istnieje.

Sprawd, czy wpisae poprawny adres strony, lub skorzystaj z katalogu lub wyszukiwarki.



Copyright 1996 - 2006 Grupa Onet.pl SA - zobacz wszystkie serwisy »

Republika.pl Portal Spoecznoci Internetowych


 




Przykro nam, strona o podanym adresie nie istnieje.

Sprawd, czy wpisae poprawny adres strony, lub skorzystaj z katalogu lub wyszukiwarki.



Copyright 1996 - 2006 Grupa Onet.pl SA - zobacz wszystkie serwisy »


Dla sokoła las niestraszny. Stanisław Brzozowski
Iam dolor in morem venit meus - mój ból (gorycz, nieszczęście) już się zmienił w przyzwyczajenie. Owidiusz
Ignoti nulla cupido - nieznane nie nęci (nie pragnie się tego, o czego istnieniu nie ma się pojęcia). Owidiusz
Est mihi cura futuri - gnębi mnie troska o przyszłość.
Ab intra - od wewnątrz.